Romeinse amphora van 3e eeuw voor chr.

Deze amphora werd gebruikt voor het transport van wijn. Het schip is echter zo’n 2.300 jaar geleden in de Middellandse Zee, met lading en al, vergaan, voor de kust van een Italiaans eiland. Deze amphora werd in de jaren ’70 door een duiker geborgen.

Over deze amphora

De amphora is compleet en gaaf op een kleine beschadiging aan de rand na die tijdens de schipbreuk zal zijn ontstaan. De amphora is bedekt met de restanten van tweeduizend jaar begroeiing zoals die van de Serpulidae. Dat geeft een prachtig korstvorming met kleuren die lopen van diepbruin tot lichtgrijs.

Een ‘Greco-italic’-amphora

Gelukkig zijn amphora-modellen uitvoerig beschreven, waardoor de herkomst van deze amphora is vast te stellen. Het is een ‘Greco-Italic’-model, dat in Italië werd gemaakt in de periode 300 voor Chr.

Typerend voor dit model is de peervormige buik en de platte bovenzijde.

Over het gebruik van amphora’s

Het waren aardewerk transportkruiken, vooral gebruikt in schepen voor transport van wijn, olie, vruchten, vis en sauzen. De vorm maakte dat ze in scheepsruimen goed te stapelen waren. Omdat de amphora’s alleen voor transport werden gebruikt zijn ze niet voorzien van fraaie afbeeldingen.

Zeldzaamheid

De meeste amphora’s die in de middelandse zee werden gevonden zijn gemaakt in de periode 500 BC tot 500 AC.

Met de komst van de aqua long, de moderne duikapparatuur, waren duikers pas in de jaren 60 goed in staat om gezonken amphora’s op te duiken. Tot aan de jaren ’80 zagen veel sportduikers een amphoor als een unieke troffee. Vanaf 1980 is het in de landen rondom de middelandse zee streng verboden om amphora’s nog aan land te brengen. Het aanbod van authentieke amphora’s wordt daardoor steeds spaarzamer.

Alle amphora’s die wij aanbieden zijn opgedoken in de periode 1960-1980. Van iedere amphoor controleren we zorgvuldig de historie en de herkomst. U bent daarmee verzekerd dat u in het bezit komt van een originele autentieke én legale amphoor.

Herkomst van deze amphora

Deze amphora is opgedoken in Italie in de jaren ’70. Heel bijzonder is dat we van de duiker een verklaring (thermo-copie) hebben met daarin vermeld:

– exacte locatie van de berging

– datum van berging

– diepte (erg diep voor een duiker in die periode)

– naam en woonplaats duiker

Allen deze verklaring alleen al maakt deze prachtige amphora tot een uniek exemplaar.

Op verzoek kunnen wij een copie van de verklaring mailen.

Praktische gegevens

Maat 64 cm hoog en 36 cm doorsnede

Gewicht ?? kilo

Inhoud ?? liter

De amphora staat op een prachtige, zware smeedijzeren steun

Transport naar de koper

– De amphora wordt verzonden in een stevige houten transportkist gevuld met een schokbestandige vulling.

– Wij verzenden wereldwijd met Fedex

– Verzendkosten voor de USA: $ 250,-, andere landen vraag ons naar de mogelijkheden

– Omdat het een cultuur historisch goed is hebben we voor verzending buiten de EU een exportvergunning nodig. Deze vragen wij aan. Mocht de vergunning langer duren dan 5 dagen dan laten wij u dat weten

Recht van retourzending

30 day returns. Buyer pays for return shipping