Romeinse amphora van 2e eeuw voor chr.

Dit is een prachtige zwaar gehavende amphora, vermoedelijk van 2nd centyry BC.

De amphora mist de hals en de handels, daardoor is het moeilijk om het te klassificeren. Voor zover we kunnen nagaan aan de vorm en de gebruikte klei is het een ‘Dressel 1a’.

Deze amphora’s werden gemaakt 2-1 nd century BC en werden hoofdzakelijk gebruikt voor transport van wijn. Er zijn echter ook Dressel 1 amphora’s gevonden met hazelnoten en olijven.

Deze amphora is in 1970 geborgen door een duiker voor de kust van Italië. In de jaren daarna zijn ze via de erfenis van een verzamelaar in ons bezit gekomen.

De zware beschadigingen geven deze amphora een extra rustieke uitstraling waarmee het een unieke blikvanger is die eeuwen geschiedenis uitstraalt. Veel musea wereldwijd hebben amphoras in hun collectie met een mindere kwaliteit.

Over deze amphora

Deze amphora is zwaar beschadigd. Aan de afronding van de stukken is de beschadiging ontstaan tijdens de schipbreuk. De complete hals en de handvaten, plus een deel van de buik ontbreken. Een aantal stukken zijn wel opgedoken en gemonteerd in de amphora. De reparaties zijn duidelijk zichtbaar.

De amphora is bedekt met de restanten van tweeduizend jaar begroeiing zoals die van de Serpulidae. Dat geeft een prachtig korstvorming met kleuren die lopen van diepbruin tot lichtgrijs.

Over het gebruik van amphora’s

Het waren aardewerk transportkruiken, vooral gebruikt in schepen voor transport van wijn, olie, vruchten, vis en sauzen. De vorm maakte dat ze in scheepsruimen goed te stapelen waren. Omdat de amphora’s alleen voor transport werden gebruikt zijn ze niet voorzien van fraaie afbeeldingen. Het grootste deel van de amphora’s die in de loop van de jaren uit zee zijn geborgen zijn beschadig.

Zeldzaamheid

De meeste amphora’s die in de middelandse zee werden gevonden zijn gemaakt in de periode 500 BC tot 500 AC.

Met de komst van de aqua long, de moderne duikapparatuur, waren duikers pas in de jaren 60 goed in staat om gezonken amphora’s op te duiken. Tot aan de jaren ’80 zagen veel sportduikers een amphoor als een unieke troffee. Vanaf 1980 is het in de landen rondom de middelandse zee streng verboden om amphora’s nog aan land te brengen. Het aanbod van authentieke amphora’s wordt daardoor steeds spaarzamer.

Alle amphora’s die wij aanbieden zijn opgedoken in de periode 1960-1980. Van iedere amphoor controleren we zorgvuldig de historie en de herkomst. U bent daarmee verzekerd dat u in het bezit komt van een originele autentieke én legale amphoor.

Praktische gegevens

  • Maat 64 cm hoog en 36 cm doorsnede
    De amphora staat op een prachtige smeedijzeren steun.

Transport naar de koper

  • De amphora wordt verzonden in een stevige houten transportkist gevuld met een schokbestandige vulling.
  • Wij verzenden wereldwijd met Fedex
  • Verzendkosten voor de USA: $ 250,-, andere landen vraag ons naar de mogelijkheden
  • Omdat het een cultuur historisch goed is hebben we voor verzending buiten de EU een exportvergunning nodig. Deze vragen wij aan. Mocht de vergunning langer duren dan 5 dagen dan laten wij u dat weten