Romeinse amphora van 3e eeuw voor chr.

Deze amphora werd gebruikt voor het transport van wijn. Het schip is echter zo’n 2.300 jaar geleden in de Middellandse Zee met lading en al vergaan voor de kust van Fuerteventura. Deze amphora werd in de jaren ’70 geborgen door een spaanse visser.

Over deze amphora

De amphora mist het onderste deel dat verloren zal zijn gegaan tijdens de schipbreuk. Er zijn tijdens het bergen beschadigingen ontstaan die zichtbaar gerepareerd zijn. De amphora is bedekt met de restanten van tweeduizend jaar begroeiing zoals die van de Serpulidae. Dat geeft een prachtig korstvorming met kleuren die lopen van diepbruin tot lichtgrijs.

Een ‘Greco-italic’-amphora

Gelukkig zijn amphora-modellen uitvoerig beschreven, waardoor de herkomst van deze amphora is vast te stellen. Het is een ‘Greco-Italic’-model, dat in Italië werd gemaakt in de periode 300 voor Chr.

Typerend voor dit model is de peervormige buik en de platte bovenzijde.

Over het gebruik van amphora’s

Het waren aardewerk transportkruiken, vooral gebruikt in schepen voor transport van wijn, olie, vruchten, vis en sauzen. De vorm maakte dat ze in scheepsruimen goed te stapelen waren. Omdat de amphora’s alleen voor transport werden gebruikt zijn ze niet voorzien van fraaie afbeeldingen.

Zeldzaamheid

De meeste amphora’s die in de middelandse zee werden gevonden zijn gemaakt in de periode 500 BC tot 500 AC.

Met de komst van de aqua long, de moderne duikapparatuur, waren duikers pas in de jaren 60 goed in staat om gezonken amphora’s op te duiken. Tot aan de jaren ’80 zagen veel sportduikers een amphoor als een unieke troffee. Vanaf 1980 is het in de landen rondom de middelandse zee streng verboden om amphora’s nog aan land te brengen. Het aanbod van authentieke amphora’s wordt daardoor steeds spaarzamer.

Alle amphora’s die wij aanbieden zijn opgedoken in de periode 1960-1980. Van iedere amphoor controleren we zorgvuldig de historie en de herkomst. U bent daarmee verzekerd dat u in het bezit komt van een originele autentieke én legale amphoor.

Herkomst van deze amphora

De plaatselijke visser heeft de amphora omstreeks 1972 verkocht aan een verzamelaar die enige jaren geleden is overleden. Wij hebben de amphora uit zijn nalatenschap verworven.

Maat

  • Breedte 40 cm (15,5 inch)
  • Hoogte 70 cm (27.5 inch)
  • Hoogte met steun 80 cm (31,5 inch)
  • De amphora staat op een prachtige, zware smeedijzeren steun

Transport naar de koper

  • De amphora wordt verzonden in een stevige houten transportkist gevuld met een schokbestandige vulling.
  • Wij verzenden wereldwijd met Fedex
  • Verzendkosten voor de USA: $ 250,-, andere landen vraag ons naar de mogelijkheden
  • Omdat het een cultuur historisch goed is hebben we voor verzending buiten de EU een exportvergunning nodig. Deze vragen wij aan. Mocht de vergunning langer duren dan 5 dagen dan laten wij u dat weten
    Hoge resolutie foto’s zijn op aanvraag beschikbaar.